niet overdekt parkeren schiphol

Jouw dure auto niet overdekt parkeren bij Schiphol? Dit zijn de risico’s

Geplaatst op 10 juli, 2024

Het parkeren van een dure auto bij Schiphol kan een uitdaging zijn, vooral als je ervoor kiest om deze niet overdekt te parkeren. Hoewel het verleidelijk kan zijn om kosten te besparen door voor een open parkeerplaats te kiezen, zijn er aanzienlijke risico’s verbonden aan het niet overdekt parkeren van je voertuig. In dit artikel belichten we enkele van de belangrijkste risico’s, zoals weersinvloeden en vogelpoep, en bespreken we waarom het een verstandige keuze kan zijn om te investeren in een overdekte parkeerplaats.

Weersinvloeden

Een van de grootste nadelen van het niet overdekt parkeren van je auto is de blootstelling aan de elementen. Nederland staat bekend om zijn wisselvallige weer, en Schiphol is hier geen uitzondering op. De volgende weersinvloeden kunnen je auto ernstig beschadigen:

  • Regen en vochtigheid: Vocht kan roestvorming veroorzaken, vooral op kwetsbare delen van de auto zoals de onderkant en de wielkasten. Roest kan de structurele integriteit van de auto aantasten en leidt tot dure reparaties.
  • Hagel: Hagelbuien kunnen plotseling en hevig zijn, en hagelstenen kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan de carrosserie van je auto. Dergelijke schade is vaak kostbaar om te repareren en kan de waarde van je auto verminderen.
  • Zon: Langdurige blootstelling aan de zon kan de lak van je auto doen verbleken en het interieur doen uitdrogen. Dit kan resulteren in barsten in lederen bekleding en een verslechtering van andere materialen binnenin de auto.
  • Stormen: Tijdens stormen kunnen er takken of andere objecten op je auto vallen, wat kan leiden tot ernstige schade aan de carrosserie en ruiten.

Vogelpoep

Een ander vaak onderschat risico van het buiten parkeren van je auto is vogelpoep. Dit lijkt misschien een klein ongemak, maar kan serieuze gevolgen hebben:

  • Zure stoffen: Vogelpoep bevat zuren die de lak van je auto kunnen aantasten. Als het niet snel wordt verwijderd, kan het permanente vlekken en schade veroorzaken.
  • Hygiëne en geur: Behalve de esthetische schade kan vogelpoep ook een onaangename geur achterlaten. Het schoonmaken van hardnekkige vlekken kan tijdrovend en kostbaar zijn, vooral als professionele hulp nodig is.
  • Frequentie: Schiphol is een gebied met veel vogels, wat betekent dat de kans groot is dat je auto regelmatig onder de vogelpoep komt te zitten. Dit vereist constante schoonmaak en onderhoud om de schade te minimaliseren.

Andere risico’s

Naast weersinvloeden en vogelpoep zijn er nog andere risico’s verbonden aan het buiten parkeren van je dure auto:

  • Diefstal en vandalisme: Auto’s die buiten geparkeerd staan, zijn vatbaarder voor diefstal en vandalisme. Criminelen kunnen makkelijker toeslaan als een auto niet beschermd is door een beveiligde overdekte parkeerplaats.
  • Valende voorwerpen: Niet alleen stormen, maar ook andere onverwachte gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat er voorwerpen op je auto vallen. Dit kan variëren van bomen en takken tot bouwmaterialen van nabijgelegen constructies.

Samenvatting van de risico’s

Hoewel het parkeren van je dure auto op een open parkeerplaats bij Schiphol wellicht geld bespaart op korte termijn, kunnen de lange termijn kosten door weersinvloeden, vogelpoep, en andere risico’s aanzienlijk zijn. Door te kiezen voor een overdekte parkeerplaats, bescherm je je auto tegen deze schadelijke invloeden en behoud je de waarde en het uiterlijk van je voertuig. Overweeg daarom goed de potentiële kosten en ongemakken voordat je een beslissing neemt over waar je je auto parkeert bij Schiphol.

Lees meer: