schade-valet-parking

Wie vergoedt de schade na gebruik valet parking bij Schiphol?

Geplaatst op 04 september, 2017

Gebruik gemaakt van valet parking bij Schiphol en is er schade aan de auto ontstaan? Dat is altijd vervelend en kan bovendien wat gedoe opleveren zonder een goede voorbereiding. Wie is er immers verantwoordelijk voor welke schade en hoe kunt u ervoor zorgen dat u het parkeerbedrijf aansprakelijk kunt stellen? We delen een paar handige tips.

De rit naar het parkeerterrein

Zodra u de sleutel overhandigt aan de chauffeur van het parkeerbedrijf geeft u ook de verantwoordelijkheid voor de auto uit handen. De chauffeur die met de auto rijdt is via het parkeerbedrijf verzekerd voor eventuele schade die er ontstaan. Bij een aanrijding of andere vorm van schade tijdens de rit is het dus het parkeerbedrijf dat daarvoor aansprakelijk is.

Let op: het is lastig om te bewijzen of schade tijdens de rit naar het parkeerterrein of eenmaal op het parkeerterrein is ontstaan. Hiervoor is de chauffeur de belangrijkste getuige, maar die is in dienst bij het parkeerbedrijf.

Op het parkeerterrein zelf

Eenmaal op het parkeerterrein zelf is het parkeerbedrijf niet langer aansprakelijk. Er is sprake van een parkeersituatie, zoals u de auto ook zelf neer had kunnen zetten. Dat betekent dat u bij eventuele schade die is ontstaan tijdens het parkeren gebruik kunt maken van uw eigen autoverzekering.

Uiteraard hangt de dekking af van het type autoverzekering dat u heeft. Met een WA autoverzekering is de dekking bijvoorbeeld beperkt tot de schade aan anderen en andere voertuigen. Een WA Beperkt Casco autoverzekering dekt schade door invloeden van buitenaf aan de eigen auto en de WA Allrisk autoverzekering dekt bijvoorbeeld ook vandalisme die leidt tot schade. Is er sprake van diefstal vanaf het parkeerterrein? Dan heeft u daar minimaal een WA Beperkt Casco autoverzekering voor nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding.

Terug naar luchthaven Schiphol

Zodra de chauffeur de auto weer van het parkeerterrein afrijdt om naar Schiphol te rijden is het parkeerbedrijf weer verantwoordelijk en aansprakelijk, net als op de heenweg. Indien er onderweg iets gebeurt hoeft u daarvoor dus geen gebruik te maken van uw eigen verzekering.

Maak altijd foto’s van de auto

Om eventuele discussies en onduidelijkheden zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om altijd foto’s te maken van uw auto. Maak foto’s vanuit iedere hoek en geef op voorhand tijdens de reservering alvast aan dat u dat graag wilt doen. U kunt er daarmee eenvoudig voor zorgen dat dit niet wantrouwend over hoeft te komen.

Het blijft in het geval van schade soms lastig om aan te tonen wat er precies is gebeurd. We adviseren daarom in ieder geval gebruik te maken van de parkeerbedrijven met ons Schiphol Parkeren Keurmerk. Op die manier kunt u er vanuit gaan dat ze op een nette manier werken en ook een eventuele schade zonder gedoe of problemen met u zullen afhandelen.

Lees meer:

navigate_next Parkeren Schiphol vergelijken