openbaar vervoer

Het ultieme duel: Schiphol-parkeerbedrijven vs. taxi’s en openbaar vervoer – Wat is écht het beste?

Geplaatst op 28 september, 2024

Als je op reis gaat vanaf Schiphol, zijn er verschillende opties om er te komen: met je eigen auto en parkeren bij een van de parkeerbedrijven, met een taxi of met het openbaar vervoer. Maar wat is nu eigenlijk de beste keuze als je kijkt naar kosten, gemak en stressniveau? In dit artikel gaan we een stap verder en vergelijken we deze drie opties met elkaar in een dynamisch duel. We maakten zelf de reis en legden alles vast, van de voorbereiding tot aankomst op de luchthaven, om de ultieme winnaar te bepalen. Spoiler: het resultaat zal je verrassen!

De drie reisopties

1.Parkeren bij Schiphol-parkeerbedrijven:

Je eigen auto nemen en deze parkeren bij een van de vele parkeeraanbieders rond Schiphol. Wij kozen voor een populaire aanbieder die zowel een shuttle- als valetservice aanbiedt.

2.Taxi naar Schiphol:

Rechtstreeks vanaf je huis in een taxi stappen en je laten afzetten voor de vertrekhal.

3.Openbaar vervoer:

De trein nemen naar Schiphol, wat de enige directe vorm van openbaar vervoer is die je tot aan de terminal brengt.

Hoe we de test uitvoerden

Voor een eerlijke vergelijking kozen we ervoor om vanuit het centrum van Amsterdam te vertrekken, een locatie die zowel goed bereikbaar is met het openbaar vervoer als met de auto. We voerden deze test uit op een doordeweekse dag rond de middag, zodat we zowel spitsdrukte als rustige uren zouden vermijden.

We bekeken de volgende aspecten voor elke optie:

Kosten: Hoeveel kost het totaal (inclusief parkeerkosten, taxirit of OV-ticket)?

Gemak: Hoe makkelijk en soepel is de reiservaring?

Stressniveau: Hoe stressvol of relaxt is de reis? Denk hierbij aan wachttijden, eventuele vertragingen en het algehele comfort.

Optie 1: Parkeren bij Schiphol-parkeerbedrijven

We begonnen onze reis met de auto en kozen voor een populaire parkeeraanbieder, die een shuttlebus biedt naar de luchthaven.

Kosten: €45 voor een week parkeren

Tijd: 35 minuten reistijd + 10 minuten wachttijd op de shuttle

Totaaltijd: 45 minuten

Stressniveau: Laag

De reiservaring:

•We stapten op ons gemak in de auto en reden direct naar het parkeerterrein. Er was geen haast en we konden onze eigen spullen rustig inpakken.

•Aangekomen bij het parkeerterrein, was het duidelijk aangegeven waar we moesten parkeren en hoe de shuttle werkte.

•De shuttlebus arriveerde na 10 minuten, een redelijke wachttijd. De rit naar Schiphol zelf duurde ongeveer 10 minuten.

•Het enige kleine minpunt was de wachttijd op de shuttlebus, maar verder verliep de reis soepel en stressvrij.

Conclusie:

Parkeren bij een van de Schiphol-parkeerbedrijven biedt een goede balans tussen gemak en comfort, vooral als je graag de controle houdt over je eigen reis. Het enige minpunt is de wachttijd op de shuttle, maar verder was de ervaring positief. Bovendien is het een voordelige keuze voor langere reizen.

Optie 2: Met de taxi naar Schiphol

De tweede optie was een taxi nemen van ons vertrekpunt in Amsterdam naar Schiphol.

Kosten: €50 enkele rit (afhankelijk van verkeer)

Tijd: 25 minuten reistijd

Totaaltijd: 25 minuten

Stressniveau: Laag

De reiservaring:

•We hoefden niets te plannen, behalve de taxi van tevoren reserveren. De taxi arriveerde keurig op tijd.

•De reis zelf was uiterst comfortabel. We konden ontspannen en de chauffeur zorgde voor de route, wat ons de minste inspanning kostte.

•De taxirit verliep voorspoedig, zonder files. Echter, op drukkere dagen kan de reistijd oplopen door verkeersdrukte, wat voor stress kan zorgen als je te laat vertrekt.

•Het enige nadeel was de relatief hoge kosten voor een enkele rit. Voor een retour wordt dit al gauw prijzig.

Conclusie:

De taxi biedt het ultieme gemak en comfort, vooral voor korte reizen of als je niet graag zelf rijdt. Het is echter ook de duurste optie, vooral voor langere trips. Daarnaast ben je afhankelijk van verkeersdrukte, wat het stressniveau soms onvoorspelbaar maakt.

Optie 3: Met het openbaar vervoer naar Schiphol

De derde optie was met de trein vanaf Amsterdam Centraal naar Schiphol.

Kosten: €5,90 enkele reis

Tijd: 17 minuten reistijd

Totaaltijd: 30 minuten (incl. wachttijd op het station)

Stressniveau: Middelmatig

De reiservaring:

•De trein naar Schiphol is vrij direct en snel. We hoefden geen rekening te houden met files of parkeerplekken.

•Een groot nadeel was de planning: je bent gebonden aan de dienstregeling. Onze trein had een lichte vertraging van 5 minuten, wat ons lichtelijk nerveus maakte.

•Het in- en uitstappen met koffers was niet altijd even makkelijk, vooral als het druk is in de trein. In spitsuren kan het openbaar vervoer behoorlijk druk zijn, wat bijdraagt aan het stressniveau.

•Desondanks was de totale reistijd kort, en de kosten waren veruit het laagst.

Conclusie:

Openbaar vervoer is zonder twijfel de voordeligste manier om naar Schiphol te reizen. Het biedt bovendien een snelle verbinding, maar het ongemak van treinstoringen en drukte kan het stressvoller maken dan de andere opties. Het is ideaal voor wie licht reist en kosten wil besparen.

vergelijking-taxi-parkeren-ov

De ultieme winnaar: Wat is écht het beste?

De taxi kwam als winnaar uit de bus als het gaat om puur gemak en stressvrij reizen. Je stapt in, ontspant en je bent snel op de luchthaven, zonder gedoe. Het grote nadeel is echter de prijs, die voor langere reizen fors kan oplopen.

Parkeren bij Schiphol biedt een goede balans tussen kosten, comfort en reistijd, vooral voor wie graag zelf de controle houdt. De wachttijd op de shuttle is het enige minpunt, maar voor langere trips is het een voordelige en betrouwbare optie.

Openbaar vervoer is absoluut de winnaar op het gebied van kosten. Het is snel en goedkoop, maar kan door vertragingen en drukte stressvol zijn, vooral als je met veel bagage reist.

Eindconclusie

Afhankelijk van je prioriteiten zijn alle drie de opties goede keuzes. Als je kiest voor luxe en gemak, is de taxi de beste keuze. Wil je liever de controle behouden over je eigen planning, dan is parkeren bij een van de Schiphol-parkeerbedrijven de perfecte balans tussen prijs en gemak. Voor wie kosten wil besparen, biedt het openbaar vervoer de voordeligste en snelste optie – mits je de drukte kunt verdragen.

Lees meer: