voorwaarden-valet-parking

Central Parking mag voorlopig parkeerplaatsen blijven aanbieden

Geplaatst op 19 augustus, 2016

Central Parking is een parkeeraanbieder in de buurt van Schiphol en is in een rechtszaak verwikkeld geraakt met de gemeente Haarlemmermeer. Die het bedrijf een dwangsom op, omdat het in strijd zou zijn met het bestemmingsplan om parkeerlocaties aan te bieden aan de Rijnlanderweg waar Central Parking actief is. Het bedrijf ging in beroep tegen de dwangsom en kreeg daarin gelijk van de rechter. De gemeente heeft aangegeven tegen het vonnis in beroep te gaan en de zaak voor te leggen aan de Raad van State.

Betekenis van de term ‘bedrijf’

De rechter bracht de situatie tussen Central Parking en de gemeente in kaart. Er is volgens de gemeente sprake van een autoparkeerterrein of een parkeergarages. Het bedrijf stalt auto’s van mensen die via Schiphol op vakantie gaan. De gemeente stelt dat er sprake is van dienstverlening met betrekking tot vervoer, iets waar alleen taxi- en busbedrijven in dat gebied mee aan de slag mogen. Volgens de gemeente is het volgens het bestemmingsplan niet toegestaan om aan de Rijnlanderweg een bedrijf te voeren dat een dergelijke dienstverlening aanbiedt.

De rechter zocht voor deze zaak de betekenis van het woord ‘bedrijf’ op in de Dikke Van Dale. Het woordenboek stelt dat we een bedrijf kunnen omschrijven als een “beroepsbezigheid, handwerk en ook: onderneming die zich bezighoudt met het maken en/of verhandelen van bepaalde goederen en/of het leveren van diensten”.

Het perceel aan de Rijnlanderweg waar Central Parking actief is zou volgens het bestemmingsplan bestemd zijn voor bedrijven. Er is sprake van commerciële activiteiten waar Central Parking inkomsten uit genereert, waardoor we volgens de Van Dale kunnen spreken van een bedrijf. De rechter wijst de gemeente erop dat het in het bestemmingsplan niet is aangegeven welk type bedrijf er wel of niet actief zou mogen zijn. Daarnaast heeft de Raad van State in vergelijkbare zaken eerder geoordeeld dat ook een dienstverlening als een bedrijf kan worden aangemerkt.

Dwangsom Central Parking onrechtmatig

De rechtbank oordeelde daarom dat de dwangsom die de gemeente Central Parking oplegde niet rechtmatig is. De gemeente was niet bevoegd om de dwangsom op te leggen, omdat er geen sprake is van handelen in strijd met het bestemmingsplan. Dat betekent tevens dat de gemeente €992 en €331 dient te vergoeden voor respectievelijk de rechtszaak en de griffiekosten. De gemeente Haarlemmermeer is bezig met een strijd tegen parkeerbedrijven en heeft hiermee dus een flinke tegenvaller te verwerken.

Zaak naar de Raad van State

De gemeente heeft echter aangegeven het er niet bij te laten zitten. De gemeente zal in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank en Central Parking daarmee dagen voor de Raad van State. Daarnaast heeft de gemeente Haarlemmermeer aangegeven dat het ook andere parkeerbedrijven die in de regio van start gaan een rechtszaak zal aanspannen. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer het hoger beroep zal dienen. Uiteraard zullen we de zaak vanuit Schipholparkeren.com in de gaten houden en daarover berichten zodra er meer nieuws is.

Lees meer:

navigate_next Parkeren Schiphol vergelijken