valet-parking-schiphol

Valet parking onterecht aangewezen als schuldige problemen op Schiphol

Geplaatst op 27 december, 2018

Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer wijzen valet parking aan als schuldige voor de toegenomen drukte op de luchthaven. Parkeerbedrijven wijzen erop dat de problemen heel ergens anders liggen. Wij namen de proef op de som met tests van steeds 15 auto’s. Het blijkt inderdaad dat valet parking niet het probleem is op Schiphol. De drukte ontstaat vooral door reizigers die worden opgehaald of weggebracht, waardoor de luchthaven daar een oplossing voor zal moeten vinden.

De gemeente Haarlemmermeer heeft ons via een woordvoerster laten weten te gaan handhaven naar aanleiding van onveilige situaties. Het gaat om opstoppingen, waar de parkeerbedrijven die valet parking aanbieden van worden beschuldigd.

Kort op de luchthaven aanwezig

Wij deden bij SchipholParkeren.com onderzoek naar steeds 15 auto’s en ontdekten dat de parkeerbedrijven juist kort op de luchthaven aanwezig zijn. Veel van de bedrijven worden 15 tot 30 minuten vooraf gebeld door klanten, zodat de chauffeurs op tijd klaar kunnen staan. De auto wordt aangenomen nadat de bagage is uitgeladen, om snel weer door te rijden. Op die manier is de klant snel en goed geholpen, terwijl het parkeerbedrijf efficiënt werkt en daarmee ook de eigen doelstellingen nastreeft.

Schiphol en de gemeente wijzen op drukte in de ‘bocht’ tussen vertrekhal 2 en 3. Tijdens onze tests bleek die ruimte juist relatief rustig, omdat de parkeerbedrijven er kort aanwezig zijn en daarna snel weer vertrekken. Meer drukte ontstond er voor vertrekhal 1 en voor vertrekhal 3. Het staat daar vooral vol met auto’s van reizigers die worden weggebracht en opgehaald.

Test door Schiphol Parkeren

We namen de proef op de som door met en stopwatch bij te houden hoe lang auto’s werkelijk op de luchthaven aanwezig zijn. We zetten een paar bevindingen op een rij. De gemiddelde tijd dat de verschillende type auto’s op Schiphol verbleven was:

  • Ophalen Kiss & Ride door familie en vrienden: 8 minuten
  • Wegbrengen Kiss & Ride door familie en vrienden: 14 minuten

Taxi’s hebben ongeveer evenveel tijd nodig als familie en vrienden, als ze reizigers wegbrengen of die juist weer ophalen.

  • Ophalen Kiss & Ride door valet parking: 4 minuten
  • Wegbrengen Kiss & Ride door valet parking: 2 minuten

Deze resultaten laten heel duidelijk zien dat het niet de bedrijven en hun valet parking zijn die de opstoppingen op Schiphol veroorzaken. Het zijn juist de auto’s met familie en vrienden, die iemand komen wegbrengen of juist ophalen.

Rondje rijden kan de oplossing zijn

Uit onze observaties bleek bovendien dat het veelal goed lukt om gewoon een rondje te rijden, waardoor er ruimte komt om de verschillende auto’s een plek te geven. Door iedereen die iemand komt ophalen even een paar rondjes te laten rijden worden opstoppingen voorkomen, terwijl de bedrijven voor valet parking gewoon hun werk kunnen doen.

Lees meer:

navigate_next Parkeren Schiphol vergelijken