kiss-en-ride-schiphol

Betalen voor Kiss & Ride op Schiphol: strop voor andere parkeerbedrijven?

Geplaatst op 06 september, 2018

Schiphol denkt er hardop over na om de mogelijkheid tot Kiss & Ride betaald te maken. Dat is nu nog gratis, bijvoorbeeld om iemand af te zetten of op te halen bij de luchthaven. Er gaan geruchten dat dit in de toekomst zo’n 5 euro kan gaan kosten. Dat is vervelend voor bezoekers die een reiziger willen wegbrengen of ophalen, maar kan een regelrechte strop worden voor de goedkope parkeerbedrijven bij Schiphol.

Zij rijden met hun shuttlebussen af en aan naar de luchthaven of rijden daar naartoe om de auto van de klant op te halen en die te parkeren. Dit kan tot wel 20 euro per reiziger extra gaan kosten, waardoor de kans groot is dat de tarieven van de omliggende bedrijven omhoog zullen gaan. Op die manier kan een betaalde Kiss & Ride de jackpot opleveren voor Schiphol, nog los van de operationele klap die ze uitdelen aan de andere bedrijven die parkeerplaatsen aanbieden.

Tot 20 euro extra voor valet parking

Parkeerbedrijven van buiten Schiphol die valet parking aanbieden zouden tot 20 euro gaan betalen, bij een tarief van 5 euro per keer:

  • De klant betaalt 5 euro om met de eigen auto naar de vertrekhal te rijden
  • Het parkeerbedrijf betaalt 5 euro om de medewerker af te zetten bij de vertrekhal en de auto naar de parkeerplaats te rijden
  • Het parkeerbedrijf betaalt 5 euro om de auto weer bij de aankomsthal klaar te zetten
  • Het parkeerbedrijf betaalt 5 euro om de medewerker op te kunnen halen

Op die manier wordt het voor aanbieders flink duurder om valet parking bij Schiphol aan te kunnen bieden. Het is wat dat betreft de vraag of Schiphol geld wil verdienen aan deze vorm van wegbrengen, of dat het bedoeld is om de eigen parkeerdiensten aantrekkelijker te maken.

Abonnement voor shuttlebussen

Shuttlebussen die af en aan rijden zouden 10 euro moeten gaan betalen. Ze betalen 5 euro om de reizigers af te zetten op de luchthaven en betalen opnieuw 5 euro om die weer op te kunnen halen. Zelf het lang parkeren bij Schiphol bij een van de andere parkeeraanbieders zou op die manier flink duurder worden.

‘Ik geloof niet dat het echt zal gebeuren’

De parkeerbedrijven worden er tot nu toe niet zenuwachtig van. Een woordvoerder van Xclusive Parking laat weten: “Ik geloof niet dat het echt zal gebeuren.” En een woordvoeder van Parking Group Holland vult aan: “Mocht het doorgaan zou het mooi zijn als er voor shuttlebussen een betaald abonnement komt.” De woordvoerder van Central Parking ziet zelfs kansen: “We maken ons er niet druk om en zullen ons zonodig aanpassen. Wellicht is het gunstig om malafide bedrijven te weren en de wildgroei te minimaliseren. Het zal leiden tot meer professionalisering in de branche.”

Lees meer:

navigate_next Parkeren Schiphol vergelijken