p1-parkeren-schiphol

Duur parkeren in P1 met risico op 100 euro boete per dagdeel

Geplaatst op 14 oktober, 2017

Parkeren in P1 op Schiphol is duur. Vanaf de eerste minuut, maar vooral indien u er niet in slaagt om binnen 48 uur terug bij de auto te zijn. Dan geldt er een boete van 100 euro per dagdeel. Volgens Schiphol bedoeld om zoveel mogelijk plaatsen beschikbaar te maken voor zoveel mogelijk mensen. Het lijkt er echter meer op dat de luchthaven graag nog alleen snelle zakenreizigers in P1 ziet. Consumenten kunnen parkeren in P3 op 10 minuten afstand van de luchthaven.

De wijzigingen hebben te maken met het definitief sluiten en slopen van P2 op Schiphol. Die moest wijken voor de uitbreiding met een nieuwe pier. Helaas heeft P1 niet de capaciteit om alle verloren parkeerplaatsen op te vangen, ook niet na de uitbreidingen van deze zomer. Daardoor zijn er minder plaatsen beschikbaar. Schiphol ziet geen andere mogelijkheid dan het verhogen van de tarieven om de parkeerdruk niet te ver te laten toenemen.

Slechts 11 minuten parkeren voor een euro

Schiphol heeft de tarieven met 10 procent omhoog gegooid. Voor een euro aan parkeergeld mag u daarom nog maximaal 11 minuten parkeren. Dat is net voldoende om vanaf de parkeerplaats naar de luchthaven te lopen en weer terug. Iemand uitzwaaien of ophalen in de aankomsthal kost al snel meer. Een uurtje parkeren kost inmiddels 5,50 euro, waardoor de koffie met gebak er waarschijnlijk niet meer van zal komen.

Schiphol erkent dat de tarieven hoger liggen dan eerder en dat dit bedoeld is om het aantal beschikbare plaatsen zo hoog mogelijk te houden. Ze lijken voorbij te gaan aan het feit dat het ophalen en wegbrengen voor veel mensen belangrijk is als er iemand op reis is geweest. De kosten daarvoor gaan flink omhoog, terwijl er geen alternatieven beschikbaar zijn om de auto goedkoper neer te zetten.

Tot 37,50 euro per dag om te parkeren

En wilt u een dag lang parkeren op Schiphol in P1? De kosten daarvoor bedragen 37,50. Dat betekent dat 24 uur parkeren op de luchthaven net zo duur is als een retourtje in de aanbieding, bijvoorbeeld naar Barcelona of naar Dublin. Het lijkt erop dat Schiphol niet goed weet hoe het met de parkeerplaatsen op de luchthaven om moet gaan.

In de officiële berichtgeving adviseert Schiphol reizigers om gebruik te maken van P3. Door de 10 minuten reistijd naar de luchthaven zijn de verschillen met alternatieve parkeeraanbieders een stuk kleiner geworden. De parkeertarieven liggen daar veel lager. En met ons Schiphol Parkeren Keurmerk kunt u er vanuit gaan dat u de auto er op een betrouwbare manier kunt parkeren.

100 euro boete bij overschrijding van 48 uur

Alsof de verhoogde tarieven voor P1 op Schiphol nog niet genoeg zijn heeft de luchthaven bovendien een boete in het leven geroepen. Iedereen die langer dan 48 uur op P1 parkeert krijgt daarvoor een flinke boete. Die bedraagt 100 euro per dagdeel. Een dag te lang parkeren op P1 kan daardoor zomaar een paar honderd euro extra kosten.

We zijn bij Schiphol Parkeren van mening dat die boete niet in verhouding staat tot het vergrijp. Het lijkt erop dat Schiphol mensen het liefst helemaal niet meer op P1 ziet parkeren als die een paar dagen weggaan of een korte reis boeken. Erg klantvriendelijk is het niet, al zijn er met de alternatieve parkeerbedrijven voor shuttle parkeren en ook valet parking gelukkig goedkope en betrouwbare alternatieven beschikbaar.

Lees meer:

navigate_next Parkeren Schiphol vergelijken