kiss-and-ride-schiphol

Schiphol Kiss & Ride blijft gratis: geen kosten om op te halen en weg te brengen

Geplaatst op 06 januari, 2019

Schiphol mag geen kosten berekenen voor Kiss & Ride, om iemand weg te brengen of op te halen. De gemeente Haarlemmermeer geeft daar geen toestemming voor, waardoor reizigers zich daar geen zorgen over te hoeven maken. En minstens zo belangrijk, ook de parkeerbedrijven bij Schiphol zijn er blij mee. Zij zagen zich genoodzaakt om het parkeren bij Schiphol duurder te maken, als ze niet meer gratis naar de luchthaven konden voor hun valet parking en met de busjes voor shuttle parkeren.

Kiss & Ride bij Schiphol is nu gratis en dat zal voorlopig zo blijven, ook al heeft de luchthaven plannen om daar parkeergeld voor te gaan heffen. Waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer Onno Hoes steekt daar een stokje voor, waardoor parkeerbedrijven en reizigers hier voorlopig gratis gebruik van kunnen blijven maken.

Milieuvervuiling en passagiersstromen

De luchthaven is daar niet blij mee, omdat het heffen van parkeergeld een aantal voordelen zou opleveren. Schiphol stelt dat het de volgende doelen nastreeft:

  • Milieuvervuiling terugdringen
  • Passagiersstromen beter reguleren
  • Reizigers stimuleren met het openbaar vervoer te komen

De gemeente Haarlemmermeer gaat daar niet in mee en geeft de luchthaven daarom geen toestemming om parkeergeld in te voeren voor het halen en brengen. Dat leidt tot veel opluchting bij reizigers en de parkeerbedrijven, zo blijkt uit een rondgang door NH Nieuws.

Gemeente geeft geen toestemming

D66 in de lokale gemeenteraad was benieuwd naar de gang van zaken en vroeg de burgemeester naar de kwestie. Die antwoordde dat de luchthaven de gemeente niet op de hoogte heeft gebracht van de nieuwe plannen. En dat had Schiphol wel moeten doen, omdat het Kiss & Ride-gedeelte van de luchthaven zich op de openbare weg bevindt. Onno Hoes stelt dat de luchthaven niet zomaar kan besluiten om reizigers te laten betalen voor het parkeren op de openbare weg. Dat is iets dat via de gemeente moet lopen, wat nu niet gebeurd is.

Schiphol stelt dat het nog altijd werkt aan het plan om brengen en halen betaald te maken, maar dat het plan nog niet concreet is. “Het is een van de ideeën waar we mee spelen”, zegt een woordvoerder. “De burgemeester zegt niet dat het niet mag, alleen dat het niet zonder toestemming mag. Maar we denken over meerdere maatregelen na om de groei van het aantal passagiers aan te kunnen en er is nog niets definitief.”

Of Kiss & Ride uiteindelijk toch betaald zal worden is daarom op dit moment nog niet goed duidelijk. Feit lijkt wel dat Schiphol er uiteindelijk vanaf wil dat reizigers hier gratis kunnen stoppen om iemand weg te brengen of op te halen. Wij houden de ontwikkelingen natuurlijk goed in de gaten, zoals we dat ook doen voor de parkeerbedrijven en de mogelijkheid om op een goedkope en betrouwbare manier te parkeren bij Schiphol. Voor shuttle parkeren en voor valet parking, altijd op basis van een scherp tarief en met de juiste zekerheden om zorgeloos via de luchthaven verder te kunnen reizen.

Lees meer:

navigate_next Parkeren Schiphol vergelijken