handhaving-schiphol

Handhavers Schiphol zitten aanbieders valet parking in de weg

Geplaatst op 27 september, 2017

De handhavers op Schiphol hebben het aan de stok met de aanbieders van valet parking. Bedrijven uit de omgeving van Schiphol proberen goedkope parkeerplaatsen aan te bieden, met de mogelijkheid om de auto gewoon voor de vertrekhal af te geven.

De chauffeurs van de verschillende bedrijven klagen over intimidatie, machtsmisbruik en soms zelfs bedreiging door de handhavers op de luchthaven. Ze hebben last van de medewerkers, die ervoor lijken te willen zorgen dat het niet goed lukt om de auto’s over te nemen of weer aan te bieden zodra de reizigers terugkomen van hun vakantie. De bedrijven zijn samen goed voor tienduizenden auto’s per jaar met honderdduizenden reizigers. Schiphol wil die auto’s graag zelf parkeren, maar merkt vooral dat het druk is op de punten waar de auto’s worden afgegeven.

Zoeken en zieken van valet parking chauffeurs

De handhavers van Schiphol moeten er volgens de luchthaven vooral voor zorgen dat het niet te druk wordt op de punten waar de auto’s kunnen worden afgegeven. Immers, ook mensen die er iemand afzetten en taxi’s moeten er goed gebruik van kunnen maken. Dat lukt niet niet altijd, omdat de verschillende parkeerbedrijven er wachten tot hun klanten aankomen, om vervolgens de auto over te nemen of weer af te geven.

De parkeerbedrijven voor goedkope valet parking bij Schiphol ervaren de kwestie echter heel anders. “Wij nemen daar een auto van een eigenaar over”, legt ondernemer Azdine Boulahrouz de situatie uit. “Dat neemt hooguit een paar minuten in beslag. We kijken de auto immers wel even na op schades en maken daar eventueel een foto van, zodat hier later bij aflevering geen discussie over kan zijn. Maar zodra een klant uitstapt en onze medewerker contact maakt, duiken die ‘tikkers’ erop.”

De bedrijven krijgen te maken met bekeuringen, terwijl ze de tijd alleen maar gebruiken om vlot de auto over te nemen. Het betekent vervolgens dat zij bezwaar aan dienen te tekenen, om hun gelijk te krijgen en de boete van €90 niet te hoeven betalen. Wat dat betreft noemen de parkeerbedrijven het ‘zoeken en zieken’, terwijl Schiphol aan de andere kant aangeeft dat het nodig is om de situatie goed te handhaven.

Bedreigingen geuit door handhavers

De situatie begint de laatste tijd grimmiger te worden. Verschillende medewerkers van de parkeerbedrijven geven aan dat zij te maken hebben gekregen met intimidatie en machtsmisbruik. In een aantal gevallen zijn er zelfs bedreigingen geuit. Volgens een van de medewerkers gaat het niet alleen om pesterijen, maar doen de handhavers soms zelfs pogingen om het werk onmogelijk te maken. Er zouden zelfs videobeelden van zijn, die laten zien dat de luchthaven er alles aan doet om de eigen valet parking service aantrekkelijker te maken.

Zowel de parkeerbedrijven als Schiphol willen graag met elkaar in gesprek. Toch lijkt het op het uitvoerende niveau mis te gaan, omdat niet altijd goed duidelijk is wat er wel en niet is toegestaan en hoe de beide spelers goed met elkaar om zouden kunnen gaan.

Onduidelijkheid over parkeren bij Schiphol

Volgens de gemeente Haarlemmermeer zijn de handhavers BOA’s. Dat betekent dat ze Bijzonder OpsporingsAmbtenaar zijn. Zij zouden niet zorgen voor de problemen, want het zou gaan om de medewerkers van Landside Operations Schiphol. Schiphol op haar beurt geeft aan dat ze zich niet herkend in de geschetste situatie. Het is wat dat betreft niet helemaal duidelijk wat er precies aan de hand is. Het lijkt verstandig om de gemeente, de parkeerbedrijven en ook Schiphol met elkaar in gesprek te brengen. Alleen op die manier kan er een oplossing worden gezocht voor het parkeren bij de luchthaven.

Lees meer:

navigate_next Parkeren Schiphol vergelijken