vip-parking-schiphol

Menselijke fout faciliteerde diefstal: VIP Parking neemt direct adequate maatregelen

Geplaatst op 24 januari, 2017

Televisieprogramma Kassa bracht naar buiten dat zij bij een parkeerbedrijf bij Schiphol eenvoudig een luxe auto mee konden krijgen, die niet van hen was. Zij hackten de website van het parkeerbedrijf en maakten een afdruk van de reserveringsbevestiging. Daarmee gingen ze vervolgens de auto ophalen, die ze werd meegegeven zonder dat ze daarvoor een identificatiebewijs hoefden te laten zien.

Het parkeerbedrijf, VIP Parking, heeft aangeven dat de procedures inmiddels zijn aangescherpt. Het is nu verplicht om identificatie te laten zien wanneer iemand de auto op komt halen. Op die manier kan een situatie zoals voorgesteld zich niet meer voordoen, waardoor het er weer mogelijk is om op een betrouwbare wijze te parkeren.

Menselijke fout op de IT-afdeling

“Het ging om een menselijke fout op de IT-afdeling. Dit had uiteraard niet mogen gebeuren, maar we hebben de werkwijze direct aangescherpt om te voorkomen dat dit nog eens voor zal komen,” aldus Karim Boukhidous, de eigenaar van VIP Parking.

We hebben VIP Parking vanuit Schipholparkeren.com meerdere keren getest, waaruit is gebleken dat het parkeerbedrijf zeer betrouwbaar te werk gaat. De chauffeurs hebben er netjes een goede opleiding achter de rug en zorgen voor een goede behandeling van de auto. Het bedrijf parkeert jaarlijks tienduizenden auto’s van tevreden klanten, waardoor we er vanuit gaan dat een dergelijke fout bij de IT of elders zich niet opnieuw voor zal doen.

Medewerkers van Kassa

De medewerkers van Kassa kwamen erachter dat de beveiliging van de website niet goed in orde was, waardoor ze in staat waren het reserveringssysteem te bereiken. Daar konden ze reserveringen aanpassen en bijvoorbeeld bevestigingen uitprinten. Vervolgens hadden ze de kans om daarmee de auto op te halen waar het om ging, zonder dat het parkeerbedrijf controleerde of er daadwerkelijk sprake was van de eigenaar.

Kassa wilde met het programma vooral aantonen dat de beveiliging van de reserveringen en de beveiliging van de persoonsgegevens niet op orde was. Dat dit vervolgens de kans bood om een auto mee te krijgen was een logisch gevolg. VIP Parking heeft aangegeven te zijn geschrokken van de uitzending, maar blij te zijn dat dit op deze manier aan het licht is gekomen.

“Het biedt ons de kans om maatregelen te treffen, waardoor dit nu niet meer kan. We hebben de beveiliging van de systemen meteen in orde gemaakt en zorgen er met de vraag naar identificatie nu voor dat we de auto alleen nog maar meegeven aan de rechtmatige eigenaar,” vervolgt de eigenaar van VIP Parking.

Lees meer:

navigate_next Parkeren Schiphol vergelijken