parkeerbedrijven-gesprek-gemeente

Parkeerbedrijven hebben vertrouwen in goed gesprek met gemeente en Schiphol

Geplaatst op 31 december, 2018

De gemeente Haarlemmermeer en Schiphol hebben aangegeven te werken aan een algemeen verbod op valet parking vanaf 1 januari 2019. Dat zou betekenen dat parkeerbedrijven op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) niet meer op de luchthaven zouden mogen werken.

Onderzoek door SchipholParkeren.com laat zien dat de parkeerbedrijven niet het probleem zijn, waardoor er meer onderzoek nodig is. 18 van de bedrijven hebben zich bovendien verenigd, om het gesprek met de luchthaven en de gemeente aan te kunnen gaan. De gemeente heeft aangeven dat er vanaf 1 januari niet gehandhaafd zal gaan worden.

Verbod per 1 januari 2019

We spraken een paar van de parkeerbedrijven over het verbod per 1 januari 2019 dat boven de markt hangt. “We hebben er vertrouwen in dat er een oplossing komt. Het klopt dat er sprake is van een paar rotte appels, maar daar mogen de goede parkeerbedrijven niet onder lijden.” Veel van de bedrijven voor valet parking werken al jaren op Schiphol en in de omgeving, zonder enige problemen.

De luchthaven en gemeente stellen dat de parkeerbedrijven voor veel overlast zorgen. Daarom zou er iets aan gedaan moeten worden, bijvoorbeeld door boetes uit te delen. Dat lijkt mogelijk op basis van de APV, omdat die het niet toestaat om betaalde diensten aan te bieden op de openbare weg. In het geval van valet parking bij Schiphol lijkt er sprake van een bijzondere situatie, waarvoor een uitzondering zou moeten komen.

In gesprek met alle partijen

“Wij hebben er vertrouwen in dat we in gesprek kunnen met de luchthaven en de gemeente,” stelt een van de woordvoerders van de parkeerbedrijven. In brede zin lijken de parkeerbedrijven er niet vanuit te gaan dat er vanaf 1 januari 2019 problemen ontstaan. Dat is goed nieuws voor met name reizigers en de reisbureaus. Zij kunnen voorlopig gebruik blijven maken van de parkeerterreinen en valet parking. Ook reizigers die al onderweg zijn lijken zich daarom nog geen zorgen te hoeven maken.

De parkeerbedrijven willen in gesprek met de luchthaven, om samen regels op te stellen. Op die manier moeten de rotte appels aangepakt worden. De goede bedrijven kunnen dan valet parking blijven aanbieden.

Geen boetes voor parkeerbedrijven verwacht

De parkeerbedrijven gaan er niet vanuit dat ze vanaf 1 januari boetes zullen krijgen, als ze hun werk netjes uitvoeren. Boetes zijn er voor iedereen die foutief parkeert of ander gevaarlijk gedrag rondom de luchthaven vertoont. Dat is altijd zo geweest en zal ook in 2019 niet anders zijn. Het lijkt er voorlopig niet op dat er boetes komen op basis van de APV, voor bedrijven die netjes auto’s aannemen en weer meegeven aan passagiers die terugkeren. Wat dat betreft lijkt het erop dat de angel er voorlopig even uit is, zodat de parkeerbedrijven in gesprek kunnen met luchthaven Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer.

Lees meer:

navigate_next Parkeren Schiphol vergelijken