parkflyrent

ParkFlyRent sluit haar deuren: autodelen op het vliegveld mislukt

Geplaatst op 22 mei, 2018

ParkFlyRent heeft haar deuren moeten sluiten, waarmee het autodelen op het vliegveld helaas geen succes is gebleken. Het bedrijf ging ruim 4 jaar geleden van start met de eerste vestiging. Enthousiast over een simpele missie, om het autodelen op vliegvelden de norm
te maken.

Op die manier zouden huurauto’s overbodig worden, terwijl anderen hun auto goedkoper konden parkeren. Een betaalbare en fijne ervaring voor zowel mensen die een auto nodig hebben als die deze tijdelijk willen parkeren. Duizenden mensen deden mee en besloten hun autosleutel af te geven, om anderen daar tijdelijk gebruik van te laten maken.

Autodelen nog eng

Die duizenden klanten voor het bedrijf zijn er helaas niet genoeg gebleken. In de praktijk bleek het autodelen nog erg eng. Daardoor kostte het veel tijd en moeite om parkeerders te bereiken en hen bereid te krijgen hun autosleutel in te leveren. De groei bleek niet snel genoeg te ontwikkelen, mede omdat de huurtarieven voor auto’s de laatste jaren een dieptepunt bereikten. Daardoor was het verminderd aantrekkelijk om een auto bij ParkFlyRent te huren, een auto die aan de andere kant door een klant werd geparkeerd.

ParkFlyRent zette zich neer als prijsvechter, maar moest daarvoor flink snijden in de marges. Andere aanbieders van huurauto’s maakten de modellen beschikbaar vanaf 11 euro per dag, iets waar het bedrijf vanwege de kleine hoeveelheden moeilijk in mee kon. Het lukte niet om onder die prijs uit te komen, zelfs niet met de inkomsten uit het parkeren van de auto’s aan de andere kant.

Verlieslatend en daarom gesloten

In alle 4 de jaren heeft ParkFlyRent nooit winst kunnen maken. Daar was het in eerste instantie ook niet om te doen, omdat het bedrijf wilde groeien en zoveel mogelijk mensen blij wilde maken. Dat lukte, maar niemand wil eeuwig verlies blijven financieren. Het bedrijf wist informal investors, venture capitalist en crowdfunders te vinden, maar dat is uiteindelijk niet genoeg gebleken om het succes te kunnen financieren.

Daarom heeft ParkFlyRent besloten om de deuren te sluiten en niet meer verder te gaan. Dat betekent dat het niet meer mogelijk is om er auto’s te parkeren en dat het andersom ook niet meer lukt om er op een goedkope manier een auto te huren. Het grootste deel van de medewerkers heeft een andere baan gevonden en voor de klanten is het bedrijf op zoek naar een goede oplossing.

Goede oplossing voor alle auto’s

Aankomende parkeerders en huurders zijn allemaal op de hoogte gebracht, zodat zij voldoende tijd hebben om een andere oplossing te zoeken. Voor de auto’s die ParkFlyRent nog in beheer heeft wordt ook een passende oplossing gezocht. Daardoor kunnen alle parkeerders er gewoon vanuit gaan dat ze hun auto na de huurperiode netjes terugkrijgen, waardoor er voor hen niets aan de hand is. Het is nog niet bekend of er in de nabije toekomst een vergelijkbaar initiatief wordt gestart.

Lees meer:

navigate_next Parkeren Schiphol vergelijken