Valet parking op Schiphol niet meer toegestaan: Dwangsom tot 15.000 euro
Geplaatst op 11 december, 2018Handhavers hebben alle parkeerbedrijven voor valet parking bij Schiphol in kaart gebracht. Zij zullen al die bedrijven een officiële brief sturen, waarin wordt aangekondigd dat het niet meer is toegestaan om valet parking aan te bieden bij de luchthaven.
De handhavers beroepen zich op de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening. Die staat het niet toe om op de openbare weg diensten aan te bieden met een gemotoriseerd voertuig. Het betekent volgens de handhavers dat valet parking niet is toegestaan, iets waar op gehandhaafd zal gaan worden.
Eerst een waarschuwing
We zochten als Schiphol Parkeren contact met de wethouder in Haarlemmermeer en spraken een senior medewerker voor de handhaving. Die vertelde ons dat de handhaving binnenkort van start zal gaan. “Binnenkort gaan we bestuursrechtelijk handhaven tegen de bedrijven die valet parking aanbieden bij Schiphol. Het is volgens de APV niet toegestaan om diensten op de openbare weg aan te bieden.”
De handhavers beroepen zich op de APV die geldt voor heel de gemeente Haarlemmermeer, inclusief het gebied bij Schiphol. Het zou al veel langer verboden zijn om de diensten aan te bieden, iets waar nu op gehandhaafd zal gaan worden. Bedrijven die er toch valet parking aanbieden zullen eerst een waarschuwing krijgen, na de officiële brief die ze binnenkort ontvangen.
Dwangsom tot 15.000 euro
De handhavers hebben naast de waarschuwingen een ander middel achter de hand, er zullen namelijk dwangsommen opgelegd gaan worden. Het gaat om 1.500 euro per keer, zodra de wet overtreden wordt na een eerste waarschuwing. Die dwangsom kan oplopen tot maximaal 15.000 euro, waarmee het de bedrijven voor valet parking bij Schiphol onmogelijk moet worden gemaakt om er hun diensten aan te bieden.
De parkeerbedrijven ontvangen een officiële waarschuwingsbrief, daarna een waarschuwing bij de eerste overtreding en wordt vervolgens een dwangsom opgelegd. Op die manier wordt het wettelijke traject binnen het bestuursrecht gevolgd. Daar kan maanden overheen gaan, maar het moet uiteindelijk voorkomen dat de bedrijven nog actief zijn met valet parking bij Schiphol.
De handhavers geven aan de andere kant aan dat het niet hun bedoeling is om goede bedrijven weg te jagen uit het gebied rondom Schiphol. “We moeten een werkbare situatie creëren in een gebied waar het nu uit de hand lijkt te lopen. De situatie zal alleen maar nijpender worden, dus daar moeten we iets mee. Dit lijkt ons de juiste oplossing om parkeerproblemen rondom de luchthaven te voorkomen.”
Verhuurbedrijven en shuttle parkeren bij Schiphol
Hoe de situatie in de praktijk zal uitpakken is op dit moment nog niet goed duidelijk. Feit is dat sommige parkeerbedrijven tonnen hebben geïnvesteerd in parkeerlocaties, systemen en chauffeurs die valet parking aanbieden. Er zijn tientallen bedrijven actief, die er samen voor zorgen dat reizigers gebruik kunnen maken van zowel shuttle parkeren als valet parking bij de luchthaven.
Het is bovendien de vraag of Schiphol zelf de capaciteit zou hebben om alle reizigers een plek te kunnen bieden met valet parking. In 2017 bleken alle parkeerbedrijven volgeboekt te zitten, waardoor het aanbod van Schiphol bij lange na niet genoeg was geweest om iedereen een plek te kunnen bieden.
Verder is het niet goed duidelijk waarom de handhavers zich alleen richten op de aanbieders van valet parking bij Schiphol. Ook de aanbieders van shuttle parkeren en verhuurbedrijven bieden diensten aan op de openbare weg, ook met een gemotoriseerd voertuig. Hen lijkt voorlopig geen strobreed in de weg te worden gelegd, terwijl de aanbieders van valet parking het moeten ontgelden.
Parkeerbedrijven verontwaardigd
De parkeerbedrijven begrijpen dat het belangrijk is om de situatie rondom Schiphol goed te reguleren en te handhaven. Zij zijn al veel langer voor een systeem van vergunningen, om de rotte appels eruit te halen en de goede bedrijven de kans te bieden diensten voor hun klanten aan te bieden.
Enkele van de parkeerbedrijven die wij hebben gesproken zijn verontwaardigd, maar willen de situatie in de praktijk afwachten. “Als de handhavers daadwerkelijk een gemeentelijke verordening zouden hebben om ons een dwangsom op te kunnen leggen hadden ze dat waarschijnlijk al veel eerder gedaan,” vertelt een woordvoerder van een van de bedrijven actief in het gebied. Een ander vult aan: “Het klopt dat er knelpunten zijn en af en toe irritaties ontstaan rondom de luchthaven. Wij willen als parkeerbedrijf goede diensten aanbieden aan onze klanten, die bijdragen aan de bereikbaarheid en mobiliteit rondom Schiphol. We gaan er vanuit er samen met de gemeente uit te kunnen komen om een goede werkbare situatie te kunnen creëren.”
De bedrijven lijken zich bewust van de situatie die er door de jaren heen is ontstaan, maar willen benadrukken dat een paar rotte appels het voor de rest verpesten. Veel van de aanbieders van valet parking bewijzen hun klanten belangrijke diensten, iets dat ze willen blijven doen. Wij houden de situatie goed in de gaten, vanaf het moment dat de parkeerbedrijven de officiële brief ontvangen, tot de eventuele eerste waarschuwingen en de dwangsommen als die er daadwerkelijk gaan komen.
Lees meer:
- Veel nieuwe parkeerbedrijven bij Schiphol actief: een overzicht
- Betalen voor Kiss & Ride op Schiphol: strop voor andere parkeerbedrijven?